Aşılama Yöntemi | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Aşılama Yöntemi ile Hamile Kalmak

Tarih: 12 Nisan 2021 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Aşılama Yöntemi ile Hamile Kalmak

Aşılama Yöntemi

Çocuk isteği ile başvuran, bir yıl boyunca korunmasız ilişki olmasına rağmen gebelik elde edememiş çiftlerde tıbbi araştırmalara başlanır. 35 yaş üzerinde olan kadınlarda korunmasız ilişki süresi 6 ay kabul edilir. Yapılan değerlendirmeler ve tetkikler sonrasında sorunun ne olduğu tespit edilip tedavi aşamasına geçilir. Bazı çiftlerin hangi tedavilerin uygulanacağı ve bu tedavilerin başarıları konusunda endişeleri olabilir. Yumurtlama tedavisi, aşılama veya tüp bebek tedavisi ile mi daha fazla gebelik şansının olacağı ve bu tedavilerin uygulanma yöntemleri merak edilir.

 

Aşılama Yöntemi Nedir?

Aşılama tedavisi kısırlığı olan çiftlerde sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kadının yumurtasının sperm ile birleşerek doğal yollardan gebe kalmasına yardımcı olur. Aşılama sayesinde yumurta ile sperm kadının kendi fallop tüplerinde döllenir ve gebelik oluşma şansı artırılır.

Aşılama Tedavisi Kimlere Uygulanır?

  • Yapılan tüm tetkiklere rağmen sebebi bilinemeyen (Açıklanamayan) kısırlık durumlarında,
  • Kadın veya erkeğe ait bazı durumlar nedeni ile normal cinsel ilişki gerçekleşemiyorsa (Erkekte cinsel iktidarsızlık, ağır hipospadias, meninin geri akımı veya vajinismus),
  • Sperm sayısı, hareketliliği veya yapısal olarak normal sperm miktarı düşük olan erkeklerde,
  • Kanser veya başka hastalıklar nedeni ile sperm dondurulmuşsa,
  • Kadında tek tüpün kapalı ise,
  • Endometriosis hastalığı,
  • Yumurtlama bozuklukları varsa aşılama yöntemi uygulanır.

Aşılama İşlemi Nasıl Yapılır?

Kadının yumurtasının döllenmeye hazır olduğu bir zamanda laboratuvarda yıkama yöntemi ile hazırlanmış olan spermler ince bir kateter yardımı ile rahmin içine bırakılır. Ağrı vermeyen ve kolay uygulanan bir kısırlık tedavisi yöntemidir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Aşılama tedavisinde yumurta ile sperm doğru zamanda bir araya getirilerek gebelik sağlanır. Vajinal asidite ve rahim ağzındaki mukus problemleri by-pass edilerek laboratuvarda yıkama yöntemi ile hazırlanan iyi ve hareketli spermler yumurta yakınına vererek yumurtanın döllenmesi kolaylaştırılır.

Aşılama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Aşılama tedavisine başlamadan önce anne ve baba adaylarının gebelik şanslarının artması, gebelik sürecinde herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması ve bebeğin sağlıklı olarak doğması için tıbbi kontrollerini yapılmaları ve psikolojik ve fizyolojik olarak sağlıklı bir şekilde tedavilerine başlamaları uygun olur.

Anne ve baba adaylarının sağlık öyküsünün alınması, varsa mevcut hastalıkların tedavisi, eksik vitamin ve minerallerin takviye yolu ile tamamlanması aşılama yöntemi ile gebe kalma şansını artıracağı gibi gebelik sürecinin de çok daha huzurlu ve konforlu geçmesini sağlayacaktır.

Aşılama tedavisi öncesinde ideal kilolarının üzerinde olan kadınların kilo vermeleri, çok zayıf olanların kilo alarak ideal kilolarına ulaşmaları gebelik şanslarını artıracağı gibi gebeliklerinde de kiloya bağlı problemlerin ortaya çıkmasına engel olacaktır.

Aşılama tedavisi öncesinde alkol, sigara veya uyuşturucu bağımlılığı varsa bu bağımlılıklardan kurtulmaları gerekmektedir. Çay, kahve, çikolata ve benzeri kafein içeren maddelerin çok az miktarlarda tüketilmesi önerilir.

Gebelik planlarken en az 3 ay öncesinden bir folik asit takviyesi alınmalıdır. Folik asit bebeğin beyin omurilik sisteminde anomali olasılığını azaltmaktadır.

Aşılama İçin Gerekli Tetkikler

  • Aşılama yönteminin uygulanabilmesi için kadının en az bir tüpünün açık olması gerekmektedir. Bu nedenle ilaçlı rahim filmi (HSG-histerosalpingografi) yapılır.
  • Son aylarda yapılan sperm testinde sayı, hareketlilik ve normal yapıda sperm oranının normale göre çok fazla azalmamış olması tercih edilir. Sperm testinin ileri derecede bozuk olması durumunda tüp bebek tedavisi uygulanır.
  • 37 yaş üzerinde olan kadınlarda veya muayene ve ultrason sonrasında şüphe duyulursa yumurtalık rezerv testleri (AMH, FSH, E2) yapılır.
  • Jinekolojik muayene yapılır sonrasında bazı kan testleri yapılabilir.
  • Aşılama yapılmadan önce fazla kilolu olan kadınların kilo vermesi veya çok zayıf kadınların kilo alarak ideal kilolarına ulaşmaları tedavi başarısını artırabilir ve hamilelik döneminde yaşanabilecek komplikasyonları önlemede yardımcı olur.

 

Aşılama Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

4 aşamadan oluşur:

  1. Yumurta gelişimi takibi: Kadının doğal yumurtasının büyümesi takip edilir veya klomifen sitrat veya Letrozol hapları veya günlük yapılan yumurta geliştirici gonadotropin iğneleri ile yumurtalar büyütülüp olgunlaştırılır.
  2. Çatlatma iğnesi: Human Chorionic Gonadotrophin (hCG) iğnesi ile yumurtalar çatlatılır.
  3. Aşılama aşaması: Çatlatma iğnesi yapıldıktan 35-36 saat sonra sperm örneği alınıp laboratuvarda yıkanıp içindeki prostoglandin ve semen proteinleri gibi olası allerjenler uzaklaştırılır. İnce bir katater yardımı ile rahim ağzından geçilip rahmin üst-iç kısmına enjekte edilir.
  4. Gebelik testi: Aşılamadan yaklaşık 14 gün sonra merakla beklenen gebelik testi ile sonucun öğrenilme aşamasına gelinir. Test pozitifse anne karnındaki bebeğin tam olarak görülebilmesi için aşılamadan 20 gün sonra ultrason yapılır.

 

Aşılama Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Aşılama yumurtlama zamanında yapıldığı için ister doğal olarak kendi yumurtasının geliştiği dönemde olsun isterse ilaçlarla yumurta gelişimi uyarılarak aşılama yapılsın yumurtanın büyümesinin ultrason ile takibi gerekir.

Adet kanamasının ilk gününden sayılmaya başlandığında 12-16. Günler arasında yumurta döllenmeye hazır olacak şekilde büyümüş olur. Çatlatma iğnesi yapıldıktan yaklaşık 35-36 saat sonra aşılama uygulanır. Aşılama süreci bu şekilde yaklaşık 12-16 gün arasında değişebilir.

Aşılama Nasıl Uygulanır?

Aşılama işleminde laboratuvarda hazırlanmış yaklaşık 0.5 ml hacimdeki sperm yavaşça rahim ağzından ince bir kataterle geçilerek rahim boşluğuna bırakılır. Aşılama işlemi ağrısız, ayaktan yapılan bir işlemdir, hastaneye yatış gerektirmez.

Tüp Bebek ile Aşılama Arasındaki Fark Nedir?

Aşılamada rahim içine tüp bebekte yapıldığı gibi döllenmiş yumurta (embriyo) yerine doğrudan spermler verilir. Bu şekilde, döllenmenin kadın vücudu içinde tüplerde doğal yollardan gerçekleşmesi beklenir.

Tüp bebek yönteminde ise kadın vücudunda üretilen yumurta hücrelerinin vücut dışına alınarak erkeğin spermi ile laboratuvar ortamında döllenmesi ve elde edilen döllenmiş yumurta olan embriyonun kadın rahmi içine geri verilmesi (embryo transferi) ile gerçekleşir.

Aşılamada Sperm Örneği Nasıl Alınır?

Sperm örneği almak için ayrılmış özel alanlar kullanılır. Cinsel perhiz süresi 2 günden az 5 günden uzun olmamalıdır. Sperm verme yöntemi olarak mastürbasyon tercih edilir. Mastürbasyon sırasında spermin yapısının bozulmasına sebep olabilecek olan kayganlaştırıcı kullanılmamalıdır. İşlem öncesinde hasta ellerini ve penisini yıkayıp temizlemiş ve kurulamış olmalı ve alınan örnek temiz steril bir kabın içine bırakılmalıdır.

Aşılamadan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Aşılama sonrası normal günlük hayata devam edilebilir. Cinsel ilişki kısıtlaması yoktur, banyo yapılabilir. Sağlıklı ve düzgün beslenme, sigara, alkol, aşırı fiziksel aktivite ve stresten uzak durulması gebelik şansını artıracağı gibi anne adaylarının gebeliklerinde problem yaşama riskini de azaltır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X