Aşılama tedavisi kısırlığı olan çiftlerde sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kadının yumurtasının sperm ile birleşerek doğal yollardan gebe kalmasına yardımcı olur. Aşılama sayesinde yumurta ile sperm kadının kendi fallop tüplerinde döllenir ve gebelik oluşma şansı artırılır.
Kadının yumurtasının döllenmeye hazır olduğu bir zamanda laboratuvarda yıkama yöntemi ile hazırlanmış olan spermler ince bir kateter yardımı ile rahmin içine bırakılır. Ağrı vermeyen ve kolay uygulanan bir kısırlık tedavisi yöntemidir.
Aşılama tedavisinde yumurta ile sperm doğru zamanda bir araya getirilerek gebelik sağlanır. Vajinal asidite ve rahim ağzındaki mukus problemleri by-pass edilerek laboratuvarda yıkama yöntemi ile hazırlanan iyi ve hareketli spermler yumurta yakınına vererek yumurtanın döllenmesi kolaylaştırılır.
Aşılama tedavisine başlamadan önce anne ve baba adaylarının gebelik şanslarının artması, gebelik sürecinde herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması ve bebeğin sağlıklı olarak doğması için tıbbi kontrollerini yapılmaları ve psikolojik ve fizyolojik olarak sağlıklı bir şekilde tedavilerine başlamaları uygun olur.
Anne ve baba adaylarının sağlık öyküsünün alınması, varsa mevcut hastalıkların tedavisi, eksik vitamin ve minerallerin takviye yolu ile tamamlanması aşılama yöntemi ile gebe kalma şansını artıracağı gibi gebelik sürecinin de çok daha huzurlu ve konforlu geçmesini sağlayacaktır.
Aşılama tedavisi öncesinde ideal kilolarının üzerinde olan kadınların kilo vermeleri, çok zayıf olanların kilo alarak ideal kilolarına ulaşmaları gebelik şanslarını artıracağı gibi gebeliklerinde de kiloya bağlı problemlerin ortaya çıkmasına engel olacaktır.
Aşılama tedavisi öncesinde alkol, sigara veya uyuşturucu bağımlılığı varsa bu bağımlılıklardan kurtulmaları gerekmektedir. Çay, kahve, çikolata ve benzeri kafein içeren maddelerin çok az miktarlarda tüketilmesi önerilir.
Gebelik planlarken en az 3 ay öncesinden bir folik asit takviyesi alınmalıdır. Folik asit bebeğin beyin omurilik sisteminde anomali olasılığını azaltmaktadır.
4 aşamadan oluşur:
Aşılama yumurtlama zamanında yapıldığı için ister doğal olarak kendi yumurtasının geliştiği dönemde olsun isterse ilaçlarla yumurta gelişimi uyarılarak aşılama yapılsın yumurtanın büyümesinin ultrason ile takibi gerekir.
Adet kanamasının ilk gününden sayılmaya başlandığında 12-16. Günler arasında yumurta döllenmeye hazır olacak şekilde büyümüş olur. Çatlatma iğnesi yapıldıktan yaklaşık 35-36 saat sonra aşılama uygulanır. Aşılama süreci bu şekilde yaklaşık 12-16 gün arasında değişebilir.
Aşılama işleminde laboratuvarda hazırlanmış yaklaşık 0.5 ml hacimdeki sperm yavaşça rahim ağzından ince bir kataterle geçilerek rahim boşluğuna bırakılır. Aşılama işlemi ağrısız, ayaktan yapılan bir işlemdir, hastaneye yatış gerektirmez.
Aşılamada rahim içine tüp bebekte yapıldığı gibi döllenmiş yumurta (embriyo) yerine doğrudan spermler verilir. Bu şekilde, döllenmenin kadın vücudu içinde tüplerde doğal yollardan gerçekleşmesi beklenir.
Tüp bebek yönteminde ise kadın vücudunda üretilen yumurta hücrelerinin vücut dışına alınarak erkeğin spermi ile laboratuvar ortamında döllenmesi ve elde edilen döllenmiş yumurta olan embriyonun kadın rahmi içine geri verilmesi (embryo transferi) ile gerçekleşir.
Sperm örneği almak için ayrılmış özel alanlar kullanılır. Cinsel perhiz süresi 2 günden az 5 günden uzun olmamalıdır. Sperm verme yöntemi olarak mastürbasyon tercih edilir. Mastürbasyon sırasında spermin yapısının bozulmasına sebep olabilecek olan kayganlaştırıcı kullanılmamalıdır. İşlem öncesinde hasta ellerini ve penisini yıkayıp temizlemiş ve kurulamış olmalı ve alınan örnek temiz steril bir kabın içine bırakılmalıdır.
Aşılama sonrası normal günlük hayata devam edilebilir. Cinsel ilişki kısıtlaması yoktur, banyo yapılabilir. Sağlıklı ve düzgün beslenme, sigara, alkol, aşırı fiziksel aktivite ve stresten uzak durulması gebelik şansını artıracağı gibi anne adaylarının gebeliklerinde problem yaşama riskini de azaltır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.