Beslenme Hakkında Sorularınız | Çocuklu Dünya
 
Beslenme

Beslenme Hakkında Sorularınızı Uzmanlarımız Cevaplıyor

Tarih: 3 Ağustos 2020 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Beslenme Hakkında Sorularınızı Uzmanlarımız Cevaplıyor

Beslenme – Katı Gıdaya Geçiş

 

Beslenme ve katı gıdaya geçiş hakkında sizden gelen soruları uzmanlarımız cevaplıyor.

 

Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız isimsiz olarak 2 iş günü içinde cevaplasınlar ve sitemizden yayınlasınlar.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Aşağıdaki yazılarımızı da okumak isteyebilirsiniz:

 

Sürekli emmek isteyen 1 aylık bebek için ne yapmalı?

Bebeğimiz 1 aylık oldu. Sürekli emmek istiyor. Neredeyse günde 2 kilo süt içiyor. Bu normal mi?

Prof. Dr. Norma Razon: Doktorunuzun itirazı yoksa, öğünlerini ve emzirmeyi belli bir programa oturtun, sadece belirlediğiniz saatlerse emzirin. Olur olmaz saatlerde meme isterse “Şimdi meme saati değil, şimdi banyo saati, şimdi alt değiştirme saati” deyin. Oyun oynayarak, şarkı söyleyerek, evin içinde dolaştırarak oyalayabilirseniz oyalayın. Ağlıyorsa da kararlı davranmaya devam edin.

Anne memesinin sürekli bebeğin ağzına isteyen bebek için ne yapmalı?

Benim kızım 2 ay 10 günlük uyumuyor. Uyusa da ağzıyla göğsümü arıyor. Bulamasa da ağlayarak uyanıyor. Gece gündüz uyusa uyumasa ağzında istiyor çok yoruluyorum bitkinim

Prof. Dr. Norma Razon: Anne memesinin sürekli bebeğin ağzına olmasının yararlı olduğu düşünmüyoruz. Bu şekilde ne yeme ne de uyku alışkanlığı oluşabilir. Çocuk doktorunuza danışarak belli aralıklarla emzirmeye ve uykuda iken ağzına anne memesini vermemeye özen gösterin.

Sürekli emmek isteyen 10 aylık bebek için ne yapmalı?

Oğlum 10 aylık oldu. Başlarda doktorumuza sordum, sürekli emmek istiyor, bu normal mi diye. O da boyu uzun olacaktır, o yüzden emmek istiyordur emzirin dedi, son zamanlarda is çığırından çıktı. Tam emmeyip 20 dakikada bir emmek istiyor. Gece gündüz hiç fark etmez. Ne yaparsam dikkatini dağıtamıyorum tam bir bağımlı oldu. Emzirmeyince ağlamaktan öksürmeye başlıyor.

Prof. Dr. Norma Razon: Daha önce çocuk doktorunuz sizi yönlendirdiği için pedagog olarak müdahale etmemeyi tercih ederiz. Ancak 20 dakikada bir emmeniz çok sık olduğunu düşünüyoruz. Onunla yerde oynamak, top oynamak, kitap karıştırmak, şarkı eşliğinde dans etmek gibi hareketli oyunlar oynamak, doktorunuzun izin verdiği katı gıdaları yemesine fırsat vermek, emme ihtiyacını karşılayacak olan biberonla sıvı vermek faydalı olabilir. Yine de çocuk doktorunuza danışmadan herhangi bir uygulama yapmayın.

Göğüsler bitince ne olacak? Bu konuda bir fikriniz var m?

Prof. Dr. Norma Razon: Bebeğinizin yaşını bilmiyorum. Doktorunuzun itirazı yoksa, öğünlerini ve emzirmeyi belli bir programa oturtun, sadece belirlediğiniz saatlerse emzirin. Olur olmaz saatlerde meme isterse “Şimdi meme saati değil, şimdi banyo saati, şimdi alt değiştirme saati” deyin. Oyun oynayarak, şarkı söyleyerek, evin içinde dolaştırarak oyalayabilirseniz oyalayın. Ağlıyorsa da kararlı davranmaya devam edin.

Sürekli emmek isteyen 2 yaşındaki çocuk için ne yapmalı?

Bebeğimin 2 yaşına 3 gün kaldı. Bir haftadan beri devamlı emmek istiyor. Oyun oynamak istemiyor. Kendini kasarak ağlıyor ve memeyi ısırarak da emmeye başladı. Sanki farklı bir çocuk oldu. Ne yapacağımı bilemiyorum. 2 yaş sendromu bu mudur?

Prof. Dr. Norma Razon: 2 yaş dolaylarında çocuklar kendilerini kanıtlamak isterler. Bu onun göstergesi olabilir ama memenizi ısırmasına kesinlikle izin vermeyin. Isırdığında memenizi ağzından çekin ve ağlasa da memenizi tekrar vermeyin. Emzirmeyi ne zaman kesmeyi düşünüyorsunuz? 2 yaş emzirmeyi sonlandırmak için doğru bir dönemdir. Önce geceyi sonra gündüzü azaltarak emzirme sayısını azaltın. Ona kendi kendine yiyebileceği haşlanmış havuç, salatalık, haşlanmış patates veya fırında pişmiş parmak patates, elma dilimi, armut dilimi ve bisküvi gibi yiyecekleri verin. Eliyle tutarak kendi kendine yesin.

Kendi yemek yemeyen çocuğa ne yapmalı?

Kızım 4 yaşında. Hep beraber yemek yerken genelde masada oyun oynamak, ayağa kalkmak, sandalyenin üstüne çıkmak gibi yemeği kendi yemek istememek gibi davranışlarda bulunuyor. Kreşte kendi yemeğini yiyor ve bazen evde de yiyor fakat genelde evde masa da belirttiğim gibi davranışlarda bulunuyor. Öneriniz nedir? teşekkür ediyorum

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Yemek hazırlarken, sofrayı kurarken, sofrada peçete ve ekmek dağıtırken, yemek servisi yaparken kendisinden yardım isteyin ve size yardım etmesini sağlayın.

  • Sofraya hep beraber oturduktan sonra çok yorgun ve çok aç olduğunuzu söyleyin ve yemeğinizi yiyin.
  • Yemek istemeyişini veya kendi kendine yemek istemeyişini görmezden gelin.
  • Oynamak isterse veya sizden yardım beklerse, “Şu anda seninle oynayamayacağım, sana yemek veremeyeceğim, çünkü çok açım, yemeğimi yiyorum” deyin.
  • Sandalyeye tırmanır, oturur kalkarsa, “Sen galiba acıkmadın, yemeyebilirsin” diyerek sofradan kaldırın.
  • Yemedi diye kızmayın, azarlamayın, üzüldüğünüzü göstermeyin, yemeğiniz bitince sofrayı kaldırın, hiçbir uyarıda bulunmayın.
  • Yatma saati gelince, yatmaya götürün, uyku ritüellerinizi gerçekleştirin. “Açım” veya “acıktım” derse, “Tamam sabah kahvaltıda yersin, şimdi uyku saati” deyin ve yatırın.
  • Bu uygulama anne baba için kolay değildir, ancak birkaç tekrardan sonra sorun kalmaz.

Tabii bu uygulama hastalıklı olmayan, çocuk doktorunun mutlaka yedirmelisin, kilosu çok düşük olmayan çocuklar için geçerlidir.

Memeye bağımlı 2 yaşındaki çocuklar için ne yapmalı?

Aşırı derecede memeye bağımlı olan 2 yaşındaki oğlumu 1 ay gibi bir sürede kademeli olarak memeden kestim. Fakat şuanda her yerde göğsüme dokunmaya çalışıyor. Ne yapabilirim? Teşekkür ederim.

Eğitim Danışman – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Çocuğu kademeli olarak 1 ayda memeden kesmek çok yerinde olmuş. Zamanlamanızı kutlarım. Tabii ki meme ve memeyi emme henüz onun hafızasından silinmedi. Memenizi ellemek istediğinde, “Ellemiyoruz, artık memede süt yok” diyerek engelleyebilirsiniz. Her ellemek istediğinde aynı tepkiyi vermeniz ve memeyi elletmemeniz bir süre sonra onu vazgeçirecektir. 

1 yıl 7 aylık kızım katı yemek yemiyor

Merhaba, Kızım 1 yıl 7 aylık. 13,5 kg. Ek gıdaya geçtiğimiz zaman hiçbir şeyi blendırlamamıştım. Bazılarını çatalla ezerek pütürlü halde yediriyordum.
Bazılarını buharda haşlayıp yumak halde veriyordum. 8 aylıkken sebzelerini etini buharda pişirip güzel porsiyonlar halinde iştaha yiyordu ve tüm tabağını da bitiriyordu.

Bu durum 3-4 ay öncesine kadar gayet güzel ve sorunsuz devam etti. Hatta çorba gibi sıvı şeyleri yemeyi reddediyordu. 3-4 ay önce yememeğe başladı. Ben çalıştığım için haftanın 3 günü büyükanneler bakıyor. Onlarda dişleri canını acıtıyor herhâlde çiğnemek istemiyor diye blendırlamaya başladılar. Ve video eşliğinde, ilk 1-2 kaşığı zorlayarak geri kalanı kendiliğinden yemeye başladı. Yemek istemediğinde kolaylarını tutunca ağzını açıyor. Ve o zamandan beri katı şekilde yemeklerini yemiyor. Sadece peyniri, salatalığı, pilavı normal haliyle yedirebiliyorum. 2 gündür izlediğim videolarla birlikte önüne yiyecekleri koyup ısrar etmiyorum. Ama çoğunu yemiyor ve aç kaldığı için huzursuz oluyorum.
Bunu çözmek için ne yapmalıyım?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Şu anda sevdiği besinlerle başlayın. Çok sevdiği çiğnenecek bir besinin yanına çok sevdiği blenderlenmiş bir besin koyun. Tabak çok büyük porsiyon çok küçük olsun. Onun eline de bir kaşık verin. Hem kendi kendine yesin, hem siz yedirin.

Ya da küçük porsiyonun yarısını onun önüne koyun yarısını elinizdeki tabaktan yedirin.

Yemekte ekran/ tel yok.

Yemekte sadece bebeğini yedirme taklidi yapabilir.

Yemekte ara ara güzel yiyen çocukların öykülerini anlatabilirsiniz.

Yemeğini yiyip bitirdikten sonra “Karnımız doydu, haydi gel biraz TV açalım (10 dakika) hazmedelim dinlenelim” diyebilirsiniz.

Yemekten önce “yersen TV açarım diye rüşvet teklif etmek yok.

İştahsız ve yemek seçen çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Benim sorum, iştahsız ve yemek seçen hatta yemeyen çocukla ilgili. Genelde her anne, çocuklarının hep az yediğinden yakınır ancak bizdeki durum biraz daha ciddi. 3.5 yaşında bir oğlum var. Yaklaşık 1 aydır süren iştahsızlığı var ve alması gereken besinleri hiçbir şekilde tüketmiyor. Kahvaltısını güzel yapıyor, öğleni sadece az çorbayla geçiriyor. Öğlen çok yemeyen çocuk akşamına acıkmış olması gerekirken akşam da hiçbir yemekten yemek istemiyor. Köfte, et, kıyma veya farklı et formlarını tatmaya dahi yanaşmıyor, pilav makarna yemiyor, bakliyatlara karşı da istekli değil, sebze yemekleri de aynı şekilde. Çok sevdiği bir yemek, ne zaman olsa yer dediğim hiçbir yemek yok. Özellikle birkaç haftadır akşam yemeklerini yememeye başladı. Düzenli olarak meyve de yemiyor. Genel olarak “acıkan çocuk yer” düşüncesi oğlum için geçerli değil. Akşamları hiçbir şey yemediği için açlıktan çok hırçın ve tahammülsüz oluyor.

Geçici iştahsızlığı olabilir düşüncesiyle düzelmesini bekledim ancak gün içinde ve akşamları fazlasıyla halsiz kaldığını gözlemliyorum ve bu durum artık beni endişelendirmeye başladı. Önceden enerjik olan çocuk şimdilerde hep yatmak istiyor. Bu kadar iştahsız ve hiçbir şeyi tatmak dahi istemeyen bir çocuğa nasıl yaklaşmalıyım? Yakın zamanda doktora gideceğiz ancak altında yatan kronik ya da psikolojik neden olma ihtimali bizi korkutuyor.

Değerli görüşleriniz ve vakit ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar,

Bir çocuğun, kahvaltı hariç öğünlerde yememesi, yemek seçmesi, halsiz olması, yıpratıcı bir durum. Bir ay önce iştahının kesilmesi pek çok nedenden olabilir: o sırada hastalanmış, üşütmüş, ateşlenmiş olabilir, boğaz veya barsak enfeksiyonu geçirmiş olabilir, kusmuş veya iğrenmiş olabilir, yemekte zorlanmış olabilir.

  • Mutlaka çocuk doktorunuza danışın. İştah açıcı veya vitamin önerirse, dikkate alın.
  • Her sabah güzel bir kahvaltı ettirin.
  • Öğlen sevdiği çorbaya besleyici ek gıdalar koyun.
  • Akşamları da bir süre doyurucu ve besleyici çorba verin.
  • Yesin diye ekran karşısına oturtmayın, önüne oyuncaklar koymayın, onu eğlendirmeyin.
  • Beraber yemeye özen gösterin, kendi kendine yemeye teşvik edin, inatlaşmayın, zorlamayın, hassasiyetinizi göstermeyin.
  • Öğün aralarında meyva veya kuru yemiş teklif edebilirsiniz.
  • Sofra kurma, meyva yıkama, pizza veya kurabiye yapma gibi işlerde ondan yardım isteyebilirsiniz.
  • Açlıktan hırçınlaştığında, onu sakinleştirmek için söylenmeyin, taviz vermeyin.

Kolay gelsin


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X