Çocuklara Savaşı Anlatmak | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Çocuklara Savaşı Nasıl Anlatabiliriz?

Tarih: 26 Mart 2022 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklara Savaşı Nasıl Anlatabiliriz?

Çocuklara Savaşı Anlatmak

Çocukların dünyada neler olup bittiğini bilmeye hakkı var, ancak yetişkinlerin de onları sıkıntıdan korumak gibi sorumlulukları var.


Çocuklara Savaş Nasıl Anlatılır?

Çocuğunuza masum insanları öldüren bir bombalama nasıl açıklanır? Veya başka bir gün Türkiye’de yaşanmış olan terör saldırılarını nasıl anlatılır? Çatışma veya savaş gazetede manşet olduğunda, her yerde korku, üzüntü, öfke ve endişe gibi duygular yaşanır, bu duygular çocuklarla nasıl paylaşılır?

Çocukların medyadan, içinde bulundukları arkadaş çevresinden savaşı öğrenmeleri muhtemeldir. Savaş, çocuklar için anlaşılması zor bir süreç olabilir, neler olduğunu anlamaları için çocuklarla konuşmak gereklidir. Bu konuşmaları yapmak zor olsa da çocuklara savaş hakkında yaşlarına uygun bilgiler vermek önemlidir. İşte çocuğunuzla nasıl konuşacağınız konusunda bazı ipuçları.

1. Çocuğunuzu Bilgilendirin

Dünya gündeminde yer alan bilgiler, olaylar oyun alanında, okulda, parkta kolayca yayılır çünkü her zaman televizyonda bir şey görmüş veya yetişkinden bir şey duymuş bir çocuk vardır. Çocuğunuzun bu olayları başkalarından duyacağına sizden duyması onu daha az korkutacaktır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

2. Bu Olaylar Hakkındaki Konuşmaları Çocuğunuzun Yaşına Göre Yapın

Küçük Çocuğunuza Güven Verin

Çocuğunuza her türlü tehlikeden uzak olduğu konusunda güvence verin. Onlara dünya çapında birçok insanın çatışmayı durdurmak ve barışı sağlamak için çok çalıştığını anlatın.

Büyük Çocuğunuzu Güçlendirin

Büyük çocuklar için altın anahtar, bir şeyler yapabileceğimiz inancıdır. Geçmişte ve günümüzde yapılan birçok araştırmaya göre, kendimize veya bir duruma yardımcı olmak için bir şeyler yapabileceğimizi hissetmek stresle başa çıkma yoludur. Bu yardım ister yiyecek ister giyecek olsun ister maddi bağış olsun, destek verecek bir güce sahip olduğumuzu çocuğumuza açıklamak önemlidir.

3. Çocuğunuza Savaşın Kötü Olduğunu Anlatın ve Merhameti Öğretin

Çatışma ister bir kişiye ister ülkeye karşı olsun, önyargı ve ayrımcılığı beraberinde getirebilir. Çocuğunuzla konuşurken “kötü insanlar” demekten kaçının, çocuğunuzu önyargı ve ayrımcılıktan uzak tutun. Çocuğunuzun zorbalık yaşamadığını veya zorbalık yapmadığını kontrol edin. Bu durumu, size veya güvendiği bir yetişkine söylemesi için onu cesaretlendirin.

4. Yardım Etmeye Odaklanın

Çocuklara, cesaret ve nezaketle insanların birbirlerine yardım ettiğini bildirin, ihtiyaç duyanlara yardım eden ilk müdahale ekipleri ile barış çağrısı yapan gençlerin olduğunu anlatın. Çocuğunuzun olumlu eylemde bulunmak isteyip istemediğine bakın. Belki barış için bir poster çizebilir, şiir yazabilir, bir bağış toplama etkinliği yürütebilir, bir imza kampanyasına katılabilir. Ne kadar küçük olursa olsun bir şeyler yapma duygusu, huzur verir, özgüven kazandırır.

Konuşmanızı bitirirken, çocuğunuzu sıkıntılı bir durumda bırakmadığınızdan emin olun. Çocuğunuzun ses tonunun, nefes alışverişlerinin her zamanki gibi olup olmadığını izleyin, beden dilini gözlemleyerek kaygı düzeyini değerlendirmeye çalışın. Çocuğunuzu önemsediğinizi, endişe duyduğunda onu dinlemeye ve desteklemeye hazır olduğunuzu vurgulayın.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X