Bulantı karında tariflenen hoş olmayan bir histir. Çoğu kez kusmaya eşlik eden bir durumdur.
Kusma mide ve sindirim sistemi içeriğinin ağızdan dışarıya doğru çıkmasıdır. Çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur.
Kusma sıklıkla kendini sınırlayabildiği gibi, bazen de çok ciddi nedenlerle oluşabilmektedir.
Mide içeriğinin bulantı ve öğürme olmadan yani zorlanma olmadan yemek borusuna kaçması ve ağız boşluğunu doldurmasıdır.
Besin alerjileri de kendisini kusma ile belli edebilir. Alerjiden sorumlu besin ağzından girer girmez fışkırır şekilde kusma şeklinde kendisini belli edebilir. Beraberinde egzama, burun akıntısı, karında gurultu, dışkı alışkanlığında değişiklik olabilir. Bazen eozinofilik özofajit hastalığı da – yemek borusunun alerjik hastalığı- kendisini kusma şeklinde belli edebilir.
Tabiî ki hayır, kusma alarm veren bir belirtidir. Birçok sistemi ilgilendiren hastalıklarda belirti olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Gazını çıkartamayan, dışkılayamayan ve karın ağrısı olan bir çocukta cerrahi bir problem olabileceği her zaman akılda tutulmalıdır. Kusmuğun içeriğinin safralı olması ve dışkı içeriklerinin olması bizi daha çok kusmanın cerrahi bir problem ile ilişkili olabileceği yönünde uyarır.
Muayenede ateşinin olması, solunum şekli, karın muayenesi, organ büyüklüğünün olması, karında ele gelen kitlenin olması, bağırsak seslerinin alınamaması, ense sertliğinin olması kusmaya eşlik eden önemli belirtiler olarak karşımıza gelebilir.
Kusan bir yeni doğmuş bebekte genital bölge muayenesi önemlidir. Dış genital organlarda anormallik ve koyuluk böbrek üstü bezlerdeki rahatsızlığın- konjenital adrenal hiperplazinin-bir belirtisi olabilir. Yine bebeğin karın şişliğin olması karında kitleyi veya karnın içeriye çökük olması mide çıkışında problem olabileceğini düşündürür.
Evet bazen de kusmanın nedenleri arasında migren gibi nedenlerde olabilmektedir.
Kusan çocukta ateş baş ağrısı varlığı, beyin ve beyin zarı ile ilgili enfeksiyon nedenlerini akla getirmelidir. Ayrıca baş ağrısı, sabah bulantı olmadan kusma olması ve çift görme yakınması varsa kafa içerisinde yer kaplayan kitleyi- beyin apsesini, beyin tümörünü- akla getirmelidir.
Yemek ile ilişkili kusma, karın ağrısı, karın şişliği ishal veya kabızlık durumlarında sindirim sistemi hastalıkları akla gelmelidir.
Bebek küçükse bunun nedeni reflü veya besin alerjisi olabilir. Bir yaş üzerindeki çocuklarda mide ülseri, yemek borusu hastalıkları, sindirim sisteminde yabancı cisim ve sindirim sisteminin diğer hastalıkları kusma yapan nedenler arasında akla gelmelidir.
Kusması olan bir çocuğun yakınları durumu doktoru ile görüşmeli, sonrasında çocuk muayene edilmeli gerekli tetkikleri istenmelidir. Kusma nedenlerinin bazen çok önemli problemler olabileceği akılda tutulmalı ve ona göre yaklaşım yapılmalıdır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: https://www.cocukludunya.com/blog/bebek-reflusu-reflu-yatagi/
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.