Meme reddi doğru müdahale edilmezse anne ve bebeği duygusal olarak yıpratırken, bebeğinizin emmeyi tamamen bırakmasına yol açabilir. Özellikle doğumdan sonraki 3., 6. ve 12.haftalarda bebeklerde emme reddi daha sık yaşanır. Bunun nedeni o dönemlerde yaşanan gelişim ataklarıdır. Ancak farklı dönemlerde anneden uzun süre ayrı kalma, biberon kullanımı, şeker oranı yüksek mama kullanımı gibi durumlarda da meme reddi yaşanabilmektedir.
Bebekler tüm memeli canlılarda olduğu gibi emme içgüdüsü ile doğarlar. Ancak annenin yaşadığı stres, çevresel uyaranlar, bebeğin erken doğmuş olması, doğumdan sonra anneyle bebeğin geç buluşturulması, hastanede yatışın uzaması gibi çeşitli etkenler bebeğin memeyi tutarken zorlanmasına yol açarak annenin bebeğini emzirebilmesi için fazladan çaba harcamasını gerektirebilir. Bu gibi deneyimler annede bebeğin emmeyeceği, memeyi istemeyeceği kaygısını doğurur. Bebeklerin belli dönemlerde gelişimi hızlanır bu dönemler harika haftalar, sıçrama veya atak haftası olarak da bilinir. Özellikle bu dönemlerde dış uyaranların etkisiyle bebekler huzursuz olabilirler. Yaşadıkları bu değişim nedeniyle bazen emme sırasında memeye giderken ağlama, çırpınma, anneyi itme gibi meme reddi dediğimiz davranışları gösterebilirler. Bu davranışlar annede bebeği tarafından istenmeme, bebeğine yetememe gibi olumsuz duygular doğurabilir veya anne bebeğinin aç kalacağı kaygısı ile bebeği emmeye zorlayabilir. Annenin emzirme konusundaki olumsuz düşünceleri, stresli ve mutsuz olması vücudunda sütün salınımını sağlayan oksitosin düzeyini olumsuz etkiler. Bu da annenin sütünün azaldığı veya kesildiği yanılgısına düşmesine yol açar. Bebeği emmeye zorlamak, başını memeye doğru itmek gibi davranışlar bebeğinizin refleks olarak kendisini geriye çekmesine ve daha çok ağlamasına yol açar.
Bebeğin emmeyi reddetmesi pek çok annenin yaşadığı olumsuz bir deneyimdir. Bu dönem negatif olarak algılansa da doğru şekilde yönetildiğinde anne ve bebek arasındaki bağın güçlenmesine destek olur. Öncelikle unutmayın ki bebeğiniz sizi istemediği için emmeyi reddetmiyor. Vücudunda anlamadığı ve kontrol edemediği değişimler yaşıyor. Yaşadığı bu değişimin yarattığı stres nedeniyle ağlıyor, çırpınıyor veya sizi itiyor.
Yani "emmeyi reddeden bebek yeniden emmeye başlar mı?" sorusunun cevabı evet. Süreci doğru şekilde yönetebilirseniz meme reddini aşabilirsiniz ve bebeğiniz yeniden huzurlu bir şekilde emmeye başlar.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.