Bebeklerde Meme Reddi | Çocuklu Dünya
 
Beslenme

Bebeklerin Meme Reddi İçin Ne Yapabilirsiniz?

Tarih: 17 Kasım 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerin Meme Reddi İçin Ne Yapabilirsiniz?

Meme Reddi

Bebeğiniz memeye gelirken huzursuzlanıyor, emzirmek için tuttuğunuzda sizi itiyor ve ağlıyorsa meme reddi yaşıyor olabilirsiniz.


Meme Reddi Nedir?

Meme reddi doğru müdahale edilmezse anne ve bebeği duygusal olarak yıpratırken, bebeğinizin emmeyi tamamen bırakmasına yol açabilir. Özellikle doğumdan sonraki 3., 6. ve 12.haftalarda bebeklerde emme reddi daha sık yaşanır. Bunun nedeni o dönemlerde yaşanan gelişim ataklarıdır. Ancak farklı dönemlerde anneden uzun süre ayrı kalma, biberon kullanımı, şeker oranı yüksek mama kullanımı gibi durumlarda da meme reddi yaşanabilmektedir.

Bebekler Neden Emmeyi Reddeder?

Bebekler tüm memeli canlılarda olduğu gibi emme içgüdüsü ile doğarlar. Ancak annenin yaşadığı stres, çevresel uyaranlar, bebeğin erken doğmuş olması, doğumdan sonra anneyle bebeğin geç buluşturulması, hastanede yatışın uzaması gibi çeşitli etkenler bebeğin memeyi tutarken zorlanmasına yol açarak annenin bebeğini emzirebilmesi için fazladan çaba harcamasını gerektirebilir. Bu gibi deneyimler annede bebeğin emmeyeceği, memeyi istemeyeceği kaygısını doğurur. Bebeklerin belli dönemlerde gelişimi hızlanır bu dönemler harika haftalar, sıçrama veya atak haftası olarak da bilinir. Özellikle bu dönemlerde dış uyaranların etkisiyle bebekler huzursuz olabilirler. Yaşadıkları bu değişim nedeniyle bazen emme sırasında memeye giderken ağlama, çırpınma, anneyi itme gibi meme reddi dediğimiz davranışları gösterebilirler. Bu davranışlar annede bebeği tarafından istenmeme, bebeğine yetememe gibi olumsuz duygular doğurabilir veya anne bebeğinin aç kalacağı kaygısı ile bebeği emmeye zorlayabilir. Annenin emzirme konusundaki olumsuz düşünceleri, stresli ve mutsuz olması vücudunda sütün salınımını sağlayan oksitosin düzeyini olumsuz etkiler. Bu da annenin sütünün azaldığı veya kesildiği yanılgısına düşmesine yol açar. Bebeği emmeye zorlamak, başını memeye doğru itmek gibi davranışlar bebeğinizin refleks olarak kendisini geriye çekmesine ve daha çok ağlamasına yol açar.

Emmeyi Reddeden Bebek Yeniden Emmeye Başlar Mı?

Bebeğin emmeyi reddetmesi pek çok annenin yaşadığı olumsuz bir deneyimdir. Bu dönem negatif olarak algılansa da doğru şekilde yönetildiğinde anne ve bebek arasındaki bağın güçlenmesine destek olur. Öncelikle unutmayın ki bebeğiniz sizi istemediği için emmeyi reddetmiyor. Vücudunda anlamadığı ve kontrol edemediği değişimler yaşıyor. Yaşadığı bu değişimin yarattığı stres nedeniyle ağlıyor, çırpınıyor veya sizi itiyor.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

  • Bu dönemde olabildiğince sık ten teması kurun. Bebeği asla memeye doğru itmeyin, onu kucaklayıp ev içinde küçük yürüyüşler yapın, göğsünüzde uyumasına izin verin. Bebeğiniz yürürken sakinleşiyor ve memeyi arıyorsa yürüyüş sırasında emzirmeyi deneyin. (Çoğu anne bu şekilde bebeğin yeniden emmeye başlattı.) Yürüyerek emzirmeye başlayıp daha sonra yavaşça oturur pozisyona geçebilirsiniz.
  • Bebeğinizle bol bol sakin bir ses tonuyla konuşun veya şarkı söyleyin. Bu onun rahatlamasına yardımcı olacaktır.
  • Emzirme öncesi bebeğinizi hazırlayın. Ilık suyla elini yüzünü yıkamak, çoraplarını çıkarıp ayak tabanlarına hafif masaj yapmak, emzirmek için ayrı bir odaya geçmek gibi hazırlıklar bebeğinize kendini emmeye hazırlanması için uyarı verecektir.
  • Yoğun ışık ve sesten uzak tutun. Özellikle atak dönemlerinde bebeklerin duyuları hassastır. Bu dönemde bebeğiniz telefon, televizyon, parlak ışık, yüksek ses gibi uyaranlardan normalden fazla etkilenir. Emzirme zamanı gelince sessiz ve loş bir odaya geçmeniz, emzirme sırasında bebeğiniz ile fısıltı ile konuşmanız bebeğin emme konusundaki isteksizliğini azaltacaktır.
  • Banyoda emzirmeyi deneyin. Bebeğiniz ile ılık bir küvet hazırlayarak veya duş altında oturarak banyo yapmanız bebeğin ve sizin stresinizi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ılık su süt salınımını uyarır. İlk birkaç dakika bebeğinizin sırtı sizin karnınıza yaslı olacak şekilde sarılarak suyla vakit geçirin. Daha sonra yavaşça bebeğinizi emme pozisyonuna getirin. İlk seferde bile birçok anne bu uygulamadan olumlu sonuç aldı.
  • Hastanede yatış, ilaç tedavisi vb. sebeplerle bebeğinizi emziremeyeceğiniz durumlarda doktorunuza sorarak tıbbi mamalar tercih edin. Meme reddi yaşamamak için biberon yerine kaşık biberon veya mama kaşığı kullanın.

Yani "emmeyi reddeden bebek yeniden emmeye başlar mı?" sorusunun cevabı evet. Süreci doğru şekilde yönetebilirseniz meme reddini aşabilirsiniz ve bebeğiniz yeniden huzurlu bir şekilde emmeye başlar.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X