Emzirme Döneminde Diyet | Çocuklu Dünya
 
Beslenme

Emzirme Döneminde Diyet Yapılır mı?

Tarih: 14 Nisan 2023 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Emzirme Döneminde Diyet Yapılır mı?

Emzirme Döneminde Diyet Yapılır mı?

Doğumdan sonra birçok kadın doğum kilolarından yerleşmeden kurtulmak ister. Elbette doğumla birlikte alınan fazla kiloları herkes vermek ister, ancak bebeğinizi emziriyorsanız bunu en sağlıklı şekilde yapmanız gerekir; aksi takdirde bilinçsiz yapılan diyetler ve yetersiz beslenme hem süt kalitesini hem de miktarını düşürür.


Emzirmenin anne ve bebeğe ayrı fizyolojik ve psikolojik birçok faydası bulunur. Psikolojik açıdan emzirmeyle birlikte anne ve bebek arasındaki bağ artarken, bebek de kendi gelişimi için gerekli tüm besin öğelerini anneden karşılar. Ayrıca annenin emzirmesine bağlı olarak ileriki dönemde geliştireceği diyabet, kalp hastalığı, stres gibi durumlara yakalanma riskinin azaldığı görülmüştür.

Doğum sonrası hormonal değişim ve vücudun besin öğeleriyle dolu süt üretme ihtiyacı özellikle bu dönemde iştahınızın eskiye göre çok daha açıkmış gibi gelmesine ve sürekli bir açlık hissinin oluşmasına sebep olabilir. Doğum sonrası kilo vermek istiyorsanız önemli olan açlık hissiyle şeker içerikli ancak besin değerleri bakımından boş gıdalara yönelmemektir. Protein, vitamin-mineral ve lif bakımından zengin ve dengeli beslenmek bununla birlikte bol su içmek doğum sonrası kilo vermek isteyen herkes için dikkat edilecek en basit mantıktır.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki anne nasıl besleniyorsa beslensin büyük ölçüde zaten annenin sütü bebeğin ihtiyacına göre üretilir. Bebeğin hangi gelişim evresinde hangi besine ihtiyaç duyduğunu anne vücudu bilir. Hatta bu yüzden anne sütüne “altın standart” da denilmektedir. Ancak “altın standart” denilen bu besini üretmek için annenin elbette sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekir. Anne sütü, D vitamini haricinde ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyacını sadece karşılayabilir niteliktedir. Anne vücudundaki bu fizyolojik durum sağlıklı ve dengeli beslenmeyle birleştirildiğinde hem bebek besin bakımından yeterli beslenecek hem de anne sağlıklı kilo hedefine ulaşacaktır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

2016 yılında yapılan araştırmaya göre anne sütü ortalama olarak

  • %87 su,
  • %3.8 yağ,
  • %1 protein,
  • %7 karbonhidrat içeriyor.

Burada su oranının bu kadar yüksek olması dikkat çeker. İnsan vücudunun doğduğu andan beri susuz yaşamayacağını biliyoruz o halde ilk başta bebeğin de su ihtiyacını karşılamak için anne sütü yüksek oranda su içerir. Yukarıda da bahsedildiği gibi anne sütü bebeğin ihtiyacına göre adapte olabildiğine göre emzirme sırasında ve ileriki dönemlerde daha fazla besin değerleri içermeye başladığı için kendi içerisinde bile besin değerlerini değiştirir. Yani bebeğin ihtiyacına göre anne sütü kendini geliştirir. Bu yüzden bebeğin ihtiyacı olan besin maddelerini karşılayabilmesi için bebek emerken önce bir göğsü bitirmeli, sonra diğer tarafa geçmelidir. Çünkü en başta gelecek olan süt besinden çok su içerecek, bebek emdikçe besin değerleri artmaya başlayacaktır.

Emzirme ve Kilo Kontrolü

Emzirme dönemi boyunca her zamankinden daha fazla açlık hissi hissedilebilir bunun sebebi vücudun bebeğin ihtiyacı olan besin maddelerini üretmesidir.

Emzirme döneminde günlük kalori ve bazı besin öğesi ihtiyaçları aşağıdaki gibi artmaktadır:

  • Özellikle ilk 6 ay günlük ekstra 500-600 kkal almak,
  • Proteinden zengin beslenmek,
  • D vitamini, A vitamini, E vitamini, C vitamini, B12 den zengin beslenmek,
  • Selenyum ve çinkodan zengin beslenmek süt kalitesini de artıracaktır.

Emzirme Döneminde Tercih Edilmesi Gereken Besin Grupları

  1. Balık ve türevleri: Kabuklu deniz ürünleri, somon, sardalya
  2. Kırmızı et/beyaz et: Tavuk, kuzu eti, ciğer, sığır eti
  3. Meyve: Günde 2 porsiyon meyve grubu frambuaz, ahududu, yaban mersini
  4. Sebze: Günde 3 porsiyon yeşil, sarı sebzeler de dahil domates, lahana, brokoli, sarımsak,
  5. Liften zengin besinler: Yulaf, patates, mercimek, kinoa, karabuğday
  6. Yağlı tohumlar: Badem, ceviz, chia tohumu
  7. Sağlıklı yağlar: Avokado, zeytin yağı, hindistan cevizi yağı

Emzirme Döneminde Kaçınılması Gereken Besin Grupları

  1. Şekerli ve işlenmiş gıdalar
  2. Fast Food grubu
  3. Alkol ve kafein
  4. İnek sütü

Sonuçla özetleyecek olursak emzirme döneminde besin değeri yüksek, kaliteli gıdalardan beslenmek hem anne hem de bebeğin sağlığını olumlu yönde etkiler. Dengeli beslenme ve egzersizler ile haftada ortalama 0.5 kg kilo kaybı emziren bir anne için sağlıklı kabul edilir. Emzirme döneminde kilo vermenin 3 kuralı vardır:

  1. Dengeli ve sağlıklı beslenmek
  2. Hafif veya orta tempoda fiziksel aktivite
  3. Yeterli uyku

Emzirme döneminde kilo kontrolünde bebeğin sağlığı için dikkat edilmesi gerekenlerin üzerinden geçtik. Ancak annenin deposu yetersiz ise yine de bebek alması gereken vitamin-minerali sütten alacağı için annenin depoları boşalabilir. Besinlerle yeteri kadar alınamadığında annenin depolarından karşılanan vitamin ve mineraller folat, kalsiyum, çinko, demir ve bakırdır. O halde kendi sağlığınızı da ihmal etmemeniz için aşağıdaki besin gruplarından tüketmeye özen gösterin.

  • Folat: yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, avokado, mercimek, fasulye
  • Kalsiyum: süt, yoğurt, peynir
  • Çinko: kırmızı et, tavuk, süt ürünleri, kuruyemiş, istiridye
  • Demir: kırmızı et, tavuk, balık, yeşil sebzeler, kuru meyveler, baklagiller
  • Bakır: patates, tam tahıllılar, kabuklu deniz ürünleri

Aşağıdaki yazımızı da okumak isteyebilirsiniz:

Emzirirken Kilo Vermenize Yardımcı Olacak 6 İpucu


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X