Ay Ay Bebek Aktiviteleri | Bebek Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

Ay Ay Bebeğinizi Geliştirmek İçin Bebek Aktiviteleri

Tarih: 31 Temmuz 2019 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Ay Ay Bebeğinizi Geliştirmek İçin Bebek Aktiviteleri

Ay Ay Bebek Gelişimini Destekleyen Aktiviteler

 

Oyun bebek ve çocuk için en iyi öğrenme ve gelişme alanıdır. Bebekler doğdukları andan itibaren gelişim seviyelerine ve becerilerine uygun oyunları oynamaya hazırdır. Oyun çocuğun her alanda gelişmesine katkı sağlar.

Doğumdan itibaren bebek ile oynanan oyunlar ve yapılan aktiviteler fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal alandaki gelişimini için oldukça faydalıdır. Bu yazıda ay ay bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacak doğru aktiviteleri bulabilirsiniz.

 

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Yeni Doğan Aktiviteleri (0. Ay)

İlk aylarda bebek ile geçirilen her vakit bağlanma için bir fırsat olarak görülmeli ve kullanılmalıdır. Bebeğin bezini değiştirirken, onu beslerken ve banyo yaptırırken onunla konuşmak, yaptıklarınızı anlatmak, ona dokunmak, okşamak ve masaj yapmak, ona şarkılar söylemek anne-baba ve bebek arasındaki güvenli bağlanmayı inşa edecek faydalı aktivitelerdir.

Yeni doğan bebek oyuna hazır değilmiş gibi görünse de çoktan oyun ile etrafını ve kendi bedenini keşfetmeye başlamış olur.

Yeni doğan bebeğin gelişimini desteklemek için yapabileceğiniz aktiviteler;

  • Bebeğin en keyif aldığı aktivite çevresindeki insanlar ile etkileşimde olmaktır. Kucağa alındığında, yatağında yatarken, meme emerken onunla konuşun, ona şarkı söyleyin ve bol bol gülümseyin. Bu aktiviteler bebeğin sosyal gelişimini destekleyen aynı zamanda keyif veren şeylerdir.
  • Doğumdan itibaren bebek 20-30 santim yakınındaki cisimleri görebilir. Farklı ve canlı renkli parmak kuklaları ve oyuncakları görüş alanında oynatın, yatağının üstüne dönenceler asın. Bunlar bebeğin ilgisini çekecek, onu eğlendirirken görsel algısını ve görme becerisini geliştirecek.
  • Bebeği sırt üstü yatırarak kollarını ve bacaklarını hareket ettirmesine izin verin, bileklerine ses çıkaran oyuncaklar takın, ses çıktıkça ayaklarını hareket ettirecek. Bu şekilde bebeğin kaslarının güçlenecek.
  • Bebeğin kulağının yanında çıngırakla ses çıkarın, bebek sesin kaynağını bulmaya çalışacak.
  • Bebek yatarken farklı dokulardaki nesnelere dokunmasını sağlayın; yumuşak, sert, tırtıklı ve pürüzsüz yüzeyleri hissetsin, bu dokuları isimlendirin. Bebekler doğduklarında dokunma duyuları gelişmiştir, farklı dokuları hissetmek bebeğin dünyayı öğrenmesinde ilk adım olur.

 

Yeni Doğan Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

1 aylık bebek aktiviteleri

Bebeğin becerileri gelişmeye başlamıştır bu ay itibariyle beden hakimiyetini kazanmaya başlar ve etrafının daha çok farkında olur. 1 aylık bebek etkinlik ve oyunlar için hazırdır.

1 aylık bebeğin gelişimini destekleyecek aktiviteler;

  • Bu ay bebeğin yakınında duran kişi ile göz teması kurmaya başladığı aydır. Bebeği kucağınıza alın veya yanına uzanın göz teması kurarak onunla konuşun, şarkı söyleyin, oyunlar oynayın, gülümseyin.
  • Seslere duyarlı olan bebek bu ay sırt üstü yatarken başını sağa sola çevirmeye de başlar. Bebeğin boyun kaslarını güçlendirmek ve bu beceriyi geliştirmek için iki kişi bebeğin iki yanına yatın ve sırayla bebeğin duyabileceği eğlenceli sesler çıkarın. Bebek sesi çıkaran kişinin tarafına dönecek, size bakınca ona gülümseyin, küçük oyunlar yapın.
  • 1 aylık bebek avucuna konan nesneleri sıkıca kavrayabilir. Eline sallandığında ses çıkaran renkli oyuncaklar, çıngıraklar vermek bebeği eğlendirir.
  • Bebeği karın üstü yatırın ve görebileceği bir mesafede ilgisini çeken bir oyuncağı ona gösterin ve biraz yukarıya doğru kaldırın, veya biraz yukardan çıngırak/zil sallayarak ses çıkarın. 1 aylık bebek karın üstü yatarken kısa süre de olsa başını kaldırabilir.
  • Bebek bu ay gülümsemeye başlar, bu sosyal bir gülümseme değildir. Bebeği kucağınıza alıp onunla konuşmak, ona şarkı söylemek ve o gülümsediğinde gülümsemesine karşılık vermek sosyal gülümsemeyi öğretecek aktivitelerdir.

 

1 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

2 aylık bebek aktiviteleri

2 aylık bebekler için aktiviteler den bazılar;

  • Bebeğin beşiğinde ulaşabileceği farklı yerlere oyuncak koyarak bebeğin bunları almasını beklemek için doğru zamandır. Bebek oyuncaklara uzanıp onları yakalayamayabilir, bu durumda oyuncağı ona siz verin. Bebek oyuncağı alamasa da hareketlenecektir, bu bebeğin kaslarını güçlendirir. 2 aylık bebek gelişim oyuncakları ile oynaması aynı zamanda bebeğin zihinsel ve motor gelişimine katkı sağlar.
  • Bebeği yatırıp siz de yanına yatın. Bebek yanında sizi gördüğünde size dönecek ve hareketlenecek. Ona gülümseyin, onunla sohbet edin ve oyunlar oynayın.
  • Bebek 2. ayda karın üstü yatarken başını sağa sola çevirebilir. Bebeği sırt üstü yatırdığınızda sırayla sağ tarafından ve sol tarafından ses çıkarın bebek başını sesin geldiği yöne doğru çevirecek ses kaynağını arayacaktır.
  • Bebeği sırt üstü yatırın ve yukarıdan farklı renk ve dokularda oyuncaklar sarkıtın. Bebek oyuncakları gördüğünde hareketlenecek. Sırayla oyuncaklara dokundurun, oyuncağın ismini, dokusunu ve rengini söyleyin.
  • Bu ay bebek farklı ihtiyaçları için farklı şekillerde ağlamaya başlar. Ne için ağladığını anladığınızda “Karnın acıktığı için ağlıyorsun, seni anlıyorum. Haydi gel biraz süt iç.” gibi cümlelerle ona da söyleyin.
  • 2. ayda bebek hareketli nesne ve insanları takip etmeye başlar. Bir ipe renkli ve ses çıkaran bir oyuncak bağlayın. Oyuncağı bebeğin görüş alanında sarkıtın ve bebek oyuncak ile ilgilenmeye başladığında oyuncağı hareket ettirin, daire şeklinde döndürün, sağa sola götürün. Bebek oyuncağı takip edecek.

 

2 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

3 aylık bebek aktiviteleri

3 aylık bebek oyunları;

  • Bu ay bebek başını ve omuzlarını yerden hafifçe kaldırabilir, başını daha uzun süre dik tutar ve hareket kabiliyeti gelişmiştir. Bebeğin beşiğinin bir tarafına sevdiği bir oyuncak bağlayın. Bebek o tarafa dönerek bu oyuncakla oynayacak, ertesi gün oyuncağı diğer tarafa bağlayın ve bebek diğer tarafına dönerek oynasın.
  • 3. ayda bebek el ve ayaklarını çok fazla hareket ettirir ve izler. El ve ayak bileklerine renkli ve belki ses çıkaran bezler bağlamak bebeğin daha uzun süre incelemesini sağlar.
  • Seslere duyarlı olan bebeğin eline farklı çıngıraklar verin. Bu bebeğin sesleri ayırt etmeyi öğrenmesine yardımcı olur.
  • 3 aylık bebeğin zihinsel gelişimi hızla devam eder. Dil gelişimi de zihinsel gelişimin bir parçasıdır. Bu dönemde seslere duyarlı olan bebek aynı zamanda sesler de çıkarmaya başlar, duyduğu seslere ses çıkararak tepki verir. Bebeğin çıkardığı seslere duyarlı olun, çıkardığı sesleri taklit edin, onunla sohbet edermiş gibi o ses çıkarırken dinleyip o sustuğunda konuşun.
  • Bebeği kucağınıza alın, önce göz teması kurun ve onunla konuşun daha sonra başınızı önce sağa sonra sola doğru hareket ettirin, bebek de sizi taklit edecek.
  • Bebek uyanıkken beşiğine yatırın, bir süre ilgilendikten sonra odadan çıkın, bebek yalnız kalsın. Yalnız kalan bebek ağlamaya başlar bebeğin ağladığını duyunca odaya geri girin ve bebekle ilgilenin. İhtiyacı karşılanan, anlaşıldığını ve destek aldığını gören bebek keyiflenir, güven duygusu gelişir.

 

3 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

4 aylık bebek aktiviteleri

4. ayla birlikte bebek hareketlenmeye ve etrafıyla daha fazla iletişim kurmaya başlar.

4 aylık bebek ile yapılacak aktiviteler;

  • Bebeği oyun halısına yüz üstü yatırın. Size ulaşamayacağı ama görebileceği bir mesafede karşısına siz de yüz üstü uzanın. Bebeğe şarkılar söyleyin, gülün, onu eğlendirin. Bebek size ulaşmak için öne doğru uzanmaya başlayacak, hareket etmeye çalışacak.
  • Bebeği kucağınıza oturttuğunuzda eline oyuncak verin. Elleri dolu olan ve oyuncağı ile ilgilenen bebek aynı zamanda denge kurmayı da öğrenecek.
  • 4 aylık bebek için beyin geliştirici aktiviteler de oldukça önemlidir. Bebeğinizi kucağınıza alıp evde gezmek, ona etrafı anlatmak odaların ve nesnelerin isimlerini söylemek bebeğin etrafını tanımasına yardımcı olur.
  • Birlikte oynadığınız bir oyuncağı yere düşürün ve şaşırmış gibi yapın, “oyuncak nerede?” diye sorun. Bebek oyuncağı bulmak için yere bakacak.
  • Bebek kendi kendine oyalanırken odanın uzak bir köşesine gidin ve ses çıkartın. Bebek sesin kaynağını bulmak için bakacak, sizi gördüğünde ona gülümseyerek karşılık verin.
  • Bebek bu ayda duyduğu sesleri taklit etme denemelerine başlar. Onu yüzü size dönük bir şekilde kucağınıza oturtmanız ve basit sesler çıkartarak, kısa kelimeler söyleyerek sohbet etmeniz ve sizi taklit etmesi için vakit tanımanız bu ay için doğru aktivitedir. Bebek sesleri taklit ettiğinde ona gülümseyerek ve okşayarak ödüllendirebilirsiniz.

 

4 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

5 aylık bebek aktiviteleri

5 aylık bebek etkinlikler inden bazıları;

  • Elinize bir oyuncak alın ve bebeğin eline de bir oyuncak verin. Oyuncağı bir elinizden diğerine geçirin ve bebeğin de yapmasına yardımcı olun ona gösterin. Bir süre sonra bebek de oyuncağı bir elinden diğerine geçirerek sizi taklit edecek.
  • Bebeği sırtı size dönük olacak şekilde kucağınıza alın ve bir aynanın önüne geçin. Gördüğü kişinin kendisi olduğunu ona söyleyin, aynadaki yansımasını incelemesine fırsat verin. Bebek aynada aynı zamanda sizi de görünce heyecanlanır.
  • Bebekle dışarıda gezintilere çıkmak ve etrafı tanıtmak bu ayda başlanabilecek, 5 aylık bebek için zeka geliştirici oyun haline gelebilir. Etrafında gördüğü ve daha çok ilgilendiği nesneler ile ilgili daha uzun konuşmak, bu nesnelere mümkünse bebeğin dokunmasını ve ne işe yaradıklarını görmesini sağlamak bebeğin çevresini keşfetmesine yardımcı olur.
  • Bebeğinizle karşılıklı oturun. Birbirinizin yüzüne bakın. Bebeğiniz güldüğünde siz de gülün, siz güldüğünüzde o da gülecek. Daha sonra farklı yüz ifadeleri yapın bebeğiniz bu ifadeleri de taklit etmeye başlayacak.
  • Mama sandalyesinde oturabilmeye başlayan bebeğin önüne ilgisini çeken oyuncaklar koyun, bebek kendi kendine oynamayı ve kendini oyalamayı öğrenecek.
  • 5 aylık bebek için fiziksel aktivite gelişim için oldukça önemlidir. Bu ayda bebek karın üstü sağa, sola dönmeye ve ileri geri doğru hareketlenmeye başlar. Onu oyun halısına yüz üstü yatırın, ulaşamayacağı mesafelerde farklı yerlere oyuncaklar koyun, bebek onlara ulaşarak almaya çalışsın.

 

5 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

6 aylık bebek aktiviteleri

6. ay bebeğin iyice hareketlendiği sürünerek veya emekleyerek yer değiştirmeye başladığı dönemdir. Bu dönemde bebek bazı şeyleri kendi kendine yapmak istemeye de başlar.

6 aylık bebek etkinlikleri;

  • Bebeği yüz üstü oyun halısına yatırın. Karşısına geçin ve dikkatini çekecek şekilde oyunlar yapın, şarkılar söyleyin. Bebeği size doğru gelmek için hareketlenmesi için teşvik edin.
  • Bebeği yüzüstü yatırın, kolları ve bacakları üstünde gövdesini kaldırmasına teşvik edin. Görebildiği bir yükseklikten bir oyuncak sarkıtın, biraz uzakta durarak kollarınızı açın, size doğru emekleme denemeli yapması için onu kendinize doğru çağırın.
  • Çok dolu olmayan biberonu iki eliyle tutup sütünü içmesine izin verin.
  • Birlikte kitap okuyun. Bebeği kucağınıza alarak kalın sayfalı bir kitabı açın, sayfaları bebeğin çevirmesine izin verin. Bu şekilde bebeğin ince motor becerileri gelişir, parmak kasları güçlenir ve parmaklarını kullanmayı öğrenir.
  • Bebek oyuncaklarıyla oynarken, bir şeylerle ilgilenirken sesler çıkarmaya başlar. 6 aylık bebek için zeka geliştirici aktivitelerden biri bu seslere tepki vermektir, o sesler çıkarırken dinleyin ve o sustuğunda ona cevap verir gibi siz konuşun.
  • Bebeği akranlarının ve başka çocukların olduğu ortamlara götür. Birlikte oynamak için henüz çok erken olsa da diğer çocukları gözlemlemeye ve sosyal beceriler kazanmaya başlayacak.

 

6 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

7 aylık bebek aktiviteleri

Oldukça hareketlenmiş olan 7 aylık bebek için aktiviteler ve zeka oyunları

  • İki sandalye, minder veya koltuğu bebeğin rahatça geçemeyeceği bir mesafe olacak şekilde yaklaştırın ve arasına bebeğin sevdiği bir oyuncak koyun ve bebeğe onu getirmesini söyleyin. Bebek bu dar alandan geçmekte ve oyuncağa ulaşmakta zorlanacak. Pes etmesine izin vermeyin ve çabalayıp çözüm bulmasına yardımcı olun. Böylece bebeğin hem beden hakimiyeti gelişecek hem de problem çözme becerileri artacak.
  • Bebeği oyun halısına oturtun ve etrafına daha önce görmediği farklı oyuncaklar koyun. Bebek bu yeni oyuncakları keşfetmeye başlayacak, ağzına götürmeden işlevlerini bulup, farklı şekillerde oynadığında onu alkışlayın.
  • 7 aylık bebek oyunlarından biri de Ce-e oyunudur. Artık o da sizin hareketinizi taklit eder ve o da yüzünü kapatıp açar. Bu oyun Karşılıklı oturun. Ellerinizi uzatın, elleriniz sabit dururken kafiyeli kısa bir şarkı söyleyin ve şarkı bittiğinde bebeğin avuç içlerini gıdıklayın. Bir süre sonra şarkı bittiğinde gıdıklandığını öğrenecek ve ellerini kaçırmaya başlayacak.
  • Bebeğin önüne tahta bloklar ve iki boş bardak koyun. Önce blokları bardaklardan birine doldursun daha sonra da bu bardaktan çıkarıp boş olan diğer bardağa koysun. Bu aktivite ile bebeğin ince motor becerileri gelişir.
  • Bebekle karşılıklı oturun ve birbirinize bakın. Bebeğe bakarak farklı heceleri tekrarla. “Ba-ba-ba”, “Da-da”, “Ma-ma-ma-ma” gibi. Bir süre sonra tekrarlamaya başlayacak.

 

7 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

8 aylık bebek aktiviteleri

Ustalıkla emekleyen bebeklerin bazıları artık ayaklanmaya başlamıştır. Size veya mobilyalara tutunarak bir süre ayakta durabilirler. Bu dönem kendisini de önceki aylara göre daha iyi anlatmaya başladığı zamandır. Bu becerileri ve diğer alanları geliştirecek 8 aylık bebek etkinlikleri;

  • Bu dönemde isteklerini sesler ve hareketleriyle anlatmaya başlayan bebek söylenenleri de anlamaya başlar. Oyun oynarken “Aa! Araba neredeymiş?” deyip bebeğin arabaya bakmasını sağlamak, biberonundaki mama bittiğinde “Bitirmişsin, hadi biberonunu bana ver.” diyerek bu komutu yerine getirmesini beklemek dil gelişimine yardımcı olur.
  • Oyuncaklarla oynadıktan sonra oyuncakları kutuya doldurmayı ona gösterin ve sizinle birlikte oyuncakları yerden alıp kutuya koymasına teşvik edin. Bu el-göz koordinasyonunu ve motor becerilerini geliştirir.
  • Bebeği karşınız oturttun, ona şarkılar söyleyin, şarkılarda hayvan seslerini, eşya ve doğa seslerini tekrarlayın. Bir süre sonra bebek de bu sesleri tekrarlamaya başlayacak.
  • Artık tutunarak bir süre ayakta durabilen bebeği bir yere veya size tutunarak ayakta durmasını sağlayın ve bir müzik açın. Bebeğin hareket etmesini, dans edip adım atmasını teşvik edin. Bu aktivite ile beden hakimiyeti kazanır ve denge kurmayı öğrenir.
  • Bebeği oyun halısına yatırın, bir süre böyle birlikte yatarak oynadıktan sonra siz oturur pozisyona gelin, bebeğinize de kendi kendine oturmasını söyleyin. Karşılıklı oturun ve top atıp yakalama oyunu oynayın. Bebek her seferinde topu yakalayamayacak fakat el-göz koordinasyonu gelişecek.

 

8 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

9 aylık bebek aktiviteleri

9 aylık bebek oyunları ve zeka geliştirici aktiviteler;

  • Oyuncaklarla oynarken bir oyuncağı alıp küçük bir örtünün altına saklayın. Bebek oyuncağı arayacak ve örtüyü kaldırarak bulacak.
  • Aynanın karşısına geçerek farklı yüz ifadeleri yapın. Şaşırmış, kızgın, mutlu, üzgün… Bebeğiniz de bir süre sonra sizi taklit etmeye başlayacak. Yaptığınız yüz ifadesini tanıtmayı unutmayın.
  • Daha önce oynamadığınız bir oyun oynayın. Bir süre sonra tekrar bu oyuna başladığınızda bebek bu oyunu hatırlayacaktır.
  • İsteklerini çıkardığı sesler ve hareketleriyle ustalaşan bebeğin anlattıklarını anladığınızı ona belirtin, onun hareket ve seslerle anlattığını kelimelerle dillendirin.
  • Bu ay bebek ayaktayken eğilip kalkmayı başarmaya başlar. Bebek ayakta dururken onunla oyuncak alıp verme oyunu oynayın. Bir oyuncağı ona verin sonra da o size geri versin. Ara sıra oyuncağı özellikle düşürün ve bebek eğilip alsın. Bu şekilde bacak kasları güçlenecek.

9 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

10 aylık bebek aktiviteler

Birinci yaşına yaklaşan bebek bu ay bağımsızlaşmaya başlar. 10 aylık bebek gelişim oyunlarından bazıları;

  • Yürümeye hazırlanan ve hızlıca emekleyen bebekle yakalamaca oyunları oynayın. Ellerinden tutarak adım atmasına yardımcı olun. Bu aktivite 10 aylık bebek aktiviteleri arasında fiziksel gelişimi destekleyen bir oyundur.
  • Farklı boyutlardaki kutuların içine oyuncaklar koyun. Kutuları sallayarak bebeğin merakını uyandırın ve kapakları açıp kutunun içindekileri keşfetmesi için teşvik edin.
  • Düğmeli oyuncaklar bu dönem ince motor becerileri gelişen bebek için ilgi çekicidir. Önüne farklı renklerde düğmeler, basınca ses çıkaran oyuncaklar koyun ve parmaklarının güçlenmesine izin verin.
  • Bebeği mama sandalyesine oturtun, önüne tabak, kaşık ve bardak verin. Kendi kendine yemek yemeye can atan bebek bu şekilde tabak, kaşık ve bardak kullanmayı öğrenecek.
  • Bebeği bir süre oyun halısında tek başına oynamaya bırakın. Bu ayda bebek kendi kendine oynayabilmeye başlar ve kendini eğlendirmeyi öğrenir.

 

10 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

11 aylık bebek aktiviteleri

Fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal alanda ilerlemeyi destekleyen 11 aylık bebek gelişim oyunları; 

  • Büyük ve az parçalı yapbozlar ve şekil yerleştirme oyunları oynayın. Bu oyunlarla bebek büyük-küçük gibi zıt kavramları, şekil ve renkleri öğrenir. Bunun gibi 11 aylık bebek zeka oyunları oldukça önemlidir.
  • Bebeği mama sandalyesine oturtun, önüne bir kap ve yüzük makarnaları koyun. Makarnaları parmaklarıyla tutup kaba atmasını isteyin. Makarnaları yutmamasına dikkat edin, yalnız bırakmayın.
  • Sehpanın üstüne, ulaşması zor olan yerlere sevdiği oyuncaklarını koyun ve ulaşmak için çözüm üretmesi için teşvik edin, ona yol gösterin.
  • Resimli kitaplar okuyun, ilgisinin her gün daha uzun kitapta kaldığını fark edeceksiniz. Kitabın resimlerine bakarken tanıdığı şeyleri parmağıyla işaret edecek, isimlendirmeyi unutmayın.
  • Bebek bu ay “Anne”, “Baba” gibi bir iki kelimeyi doğru kullanmaya başlar. Etraftan eşyalar, oyuncaklar, hayvanlar ve tanıdığı kişileri gösterip “Bu ne?”, “Bu kim?” diye sormak yeni kelimeleri söyleyebilmesine ve bildiklerini pekiştirmesine yardımcı olur.

 

11 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

12 aylık bebek aktiviteleri

12 aylık bebek gelişim oyunları;

  • Bebeği mama sandalyesine oturtun önüne iç içe geçebilen bardakları koyun ve bardakları çıkarıp tekrar iç içe koymayı gösterin, onun da yapmasına önce yardımcı olun sonra tek başına yapması için teşvik edin.
  • Mama sandalyesinde otururken önüne kağıt kalem koyun, bu ay bebek kalem tutarak kağıda karalamalar yapmaya başlayabilir. Bu ince motor becerilerini geliştirir, kalem tutmayı öğrenmesi için bir başlangıç olur.
  • Bebeği kısa süre anneden uzak ve akranlarıyla bırakabilirsiniz. Bu ay bebek hala diğer çocuklarla birlikte uzun süreli oyunlar oynayamasa da aynı ortamda olmaktan ve iletişim kurmaktan keyif alır.
  • Birlikte hayvan seslerini taklit edin. Kitap ve resimlerden hayvanları gösterip sesini taklit etmesini isteyin.
  • Daha fazla duygu yaşayıp ifade eden çocuğun duygularını isimlendirin. Bu şekilde duygularını anlamlandırmayı ve anlatmayı öğrenir.

 

12 Aylık Bebeğinizle Hangi Aktiviteleri Yapabilirsiniz? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

** ** **

1 yaş eğitici oyunlar

1 yaş bebek aktiviteler;

1 yaşını dolduran çocuk her alanda oldukça gelişmiştir. Yürüyebilen, konuşulanları çok daha iyi anlayıp kendini anlatabilen çocuk aynı zamanda çok daha fazla bağımsız olmaya başlar. 1 yaş çocuğu için eğitici oyunlardan bazıları;

  • Kaba ve ince motor becerileri gelişen bebekle küplerle kule oyunu oynayın. Bir küpü diğer küpün üstüne önce siz koyun, bir küpü de ona verin o koysun. Daha sonra diğer küpleri de üst üste koyması için teşvik edin. Kule yıkıldığında baştan başlayın, pes etmeden istediği kuleyi yapması için yüreklendirin.
  • Evde parkurlar hazırlayın. Salonda başlangıç ve bitiş noktası belirlediğiniz, yastık, minder, koltuk gibi güvenli eşyaları kullanarak bebek için altından geçebileceği, tırmanıp zıplayabileceği parkurlar hazırlayın. Bebek bu oyunla hem oldukça eğlenecek hem de beden hakimiyeti gelişecek, kasları güçlenecek.
  • Vücut kısımlarını isimlendirme oyunu oynayın. Bu yaşta bebek 1-2 vücut kısmının ismini bilir adı söylendiğinde gösterebilir. Siz yalnızca bildiklerini değil bilmediklerini de söyleyin, onun bulamadıklarını ona gösterin bildiği zaman alkışlayın.
  • 1 yaş bebekler için zeka geliştiren oyunlardan bir diğeri de sembolik (-mış gibi) oyunlar kurmaktır. Eşyalara kendi işlevleri dışında görevler yükleyerek oyunlar oynayın. Tencere tavalar davul, kepçe mikrofona, çocuk anne, anne çocuğa dönüsün. Bu oyunlar çocuğun hayal gücünü geliştirir, öğrendiklerini prova etmesine yardımcı olur.
  • Bir yaşının sonuna doğru yürümekte ustalaşan ve koşabilen çocuğunuzla dışarıya çıkıp özgürce ve güvenli bir şekilde koşup tırmanabileceği parklarda vakit geçirmek ve yaşıtlarıyla sosyalleşmesini sağlamak önemlidir.

 

Aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ederiz:

** ** **

2 yaş eğitici oyunlar

2 yaş bebek aktiviteleri ve hareketli oyunlar;

  • Resim yapmak ve kolay şekilleri kesip yapıştırmak bu yaş çocuğu için oldukça keyifli etkinliklerdir. Çocuğunuzun kullanabileceği bir makas, kağıtlar, renkli el işi kağıtları ve kalemlerle dilediğince çizmesine, kesip yapıştırmasına izin verin. Etkinlik boyunca yanında olmayı ve kesme ve yapıştırma işlemlerinde yardımcı olmayı unutmayın.
  • Bu ay da evde parkurlar kurun, tek ayak üzerinde zıplama ve ileri sıçrama yarışmaları yapın. Minik futbol maçları yapmak da çocuk için enerjisini atabildiği ve fiziksel gelişimini destekleyen aktiviteler olacak.
  • Oyuncakları arasından veya kitaplarından gördüğü hayvan, eşya, meyve ve sebzeleri isimlendirin göstermesini isteyin veya siz gösterin isimlendirmesini isteyin. Bir torba içine farklı oyuncaklar koyun; hayvanlar, eşya oyuncakları, sebze, meyve maketleri gibi. Sırayla bunları çıkarıp isimlendirmesini isteyin. Bu aktivite 2 yaş zeka geliştirici oyunlarından biridir.
  • Bir kaç renk belirleyin, bu renklere sahip bir kısım oyuncağı karışık şekilde oyun halısına dökün. Her renk için bir yer belirleyin ve çocuğunuzdan oyuncakları renklerine göre ayırmasını isteyin.
  • 2 buçuk yaşına yaklaşan çocuk akranları ile oyun oynayabilmeye başlar. Bu dönemde arkadaş edinebileceği ve sosyalleşebileceği alanlar yaratın. Çocuklu arkadaşlarınızı eve davet edin, çocukların birlikte oyun kurup oynayabilmesine yardımcı olun Gerekirse oyuna bir süre siz de dahil olun.

 

Aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ederiz:

** ** **

3 yaş eğitici oyunlar

3 yaş çocuk aktiviteleri;

3 yaşındaki çocuk etrafının daha çok farkındadır. Günlük rutinleri öğrenir, günlük hayata dair daha çok soru sormaya başlar. Bu dönemde çocuğun oyun ihtiyacı artmış gibidir, hareketli ve öğrenmeye açıktır. 3 yaş için eğlenceli oyunlar;

  • Müzik eşliğinde dans etme, müzik durduğunda aniden durma veya yön değiştirme oyunları oynayın.
  • 3 yaş zeka geliştirici oyunlar da bu dönemde mutlaka olmalıdır. Nesneleri büyükten küçüğe, uzundan kısaya sıralayın. Bu yaşta çocuk uzun-kısa, büyük-küçük gibi zıt kavramları öğrenmeye hazırdır.
  • Birlikte hikaye anlatmaca oynayın. Sırayla birbirinize kendi uydurduğunuz kısa hikayeler anlatın.
  • Az parçalı yapbozlar yapın
  • Akranlarıyla sırasını bekleyeceği, paylaşacağı, yönergelere uyacağı ve diğer çocuklarla birlikte hareket edebileceği oyunlar oynamaya hazırdır.

 

Aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ederiz:

3 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

3 Buçuk Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

** ** **

4 yaş eğitici oyunlar

4 yaş çocuk aktiviteleri;

  • Havadan atılan topu yakalama oyunu 4 yaş çocuğu için hem eğlenceli hem de fiziksel gelişimi için oldukça faydalı bir aktivitedir. Karşılıklı belli bir uzaklıkta durun, topu çocuğa atın, o da yakalayıp size atsın. Çocuk topu yakalayıp hedefe atmakta ustalaştıkça mesafeyi arttırın ve topun boyutunu değiştirin.
  • Patates baskı, ip baskı, resim yapma şekilleri kopya etme gibi aktiviteler yapın. Bu aktiviteler çocuğun hayal gücünü ve ince motor becerilerini geliştirir.
  • Bu yaş çocuğu günlük rutinleri öğrenmiş , zaman kavramı oluşmaya başlamıştır. Günün sonunda gün içinde başından geçenleri anlatmasını isteyin. Çocuk olayları doğru sırasıyla anlatabilir.
  • Evde çocuğun yapabileceği sorumluluklar verin. Sofraya peçeteyi ve tuzluğu götürmek, odasını toplamak ve kendi kişisel bakımının bir kısmını yapmak bu sorumluluklardan bazıları olabilir.
  • Kaybolan oyuncağı bulma oyunu 4 yaş zeka geliştirici aktivitelerinden hafıza ve dikkat becerilerini geliştiren bir oyundur. Çocukla birlikte seçtiğiniz birkaç oyuncağı yan yana koyun. Çocuk oyuncaklara iyice baksın ve gözünü kapasın. Bu sırada siz bir oyuncağı alın ve saklayın, çocuğunuz gözlerini açıp hangi oyuncağın kayıp olduğunu bilmeye çalışsın.

 

Aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederiz:

4 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

** ** **

5 yaş eğitici oyunlar

5 yaş çocuk aktiviteleri;

  • Bisiklet sürmeye çıkın. Bu yaşta çocuk 3 tekerlekli bisiklet sürebilir. Bisiklet sürmek çocuğun kaslarının güçlenmesini ve denge kurmayı öğrenmesine yardımcı olur.
  • Oyun hamurlarını küçük parçalar şeklinde hazırlayıp çocuğunuza verin. Küçük hamur parçalarından minik figürler yapsın böylece ince motor becerileri gelişecek.
  • Çocuğa doğru kalem tutmayı öğretmek için de doğru zamandır. Kolay çizgi çalışmaları, taşırmadan boyama ve şekiller çizme gibi 5 yaş için eğitici faaliyetler oluşturun. Yaptığı faaliyetlerin üzerine kendi ismini yazmayı öğretin. Çocuğa kalemi doğru tutuş şeklini gösterin.
  • Çocuğunuzla birlikte oturun, siz bir hikayeye başlayın, bir süre hikayeyi devam ettirin ve belli bir yerde durun. Hikayenin kalan kısmına çocuk devam etsin ve belli bir süre o da dursun. Hikayeyi bu şekilde birkaç kere değişerek tamamlayın.
  • Boncuklar ve parmaklarını kullanarak basit toplama ve çıkarma işlemlerini birlikte yapın.

** ** **

6 yaş eğitici oyunlar

6 yaş çocuk aktiviteleri;

6 yaşındaki çocuğun beden hakimiyeti gelişmiş, bilişsel becerileri ve duygusal farkındalığı artmıştır. Artık okula başlayan ve daha fazla sosyalleşen çocuğun enerjisi de yüksek olur.

6 yaş eğitici aktivitelerden bazıları;

  • İzlediği filmleri, okuduğu kitapları anlatmasını isteyin. Bu şekilde kendini ifade etme, bildiklerini aktarma becerileri gelişir.
  • Bu yaş çocuğu bol bol hareket etme ihtiyacı duyar. Sokakta diğer çocuklarla koşup zıplayabileceği grup oyunları oynamasına fırsat sağlayın.
  • Kısa şiir ve şarkılar belirleyin ve belirli aralıklarla bunları çocuğunuza ezberletin. Bu 6 yaş zeka geliştirici aktivite çocuğun işitsel dikkatini ve hafızasını geliştirir.
  • Market alışverişlerinde hatırlaması için birkaç malzemeyi çocuğa söyleyin, doğru reyonda bulup kendisi alsın. Restoranlarda kendi siparişini kendi vermesini uygun ortamda alışveriş ücretini kendi ödeyip para üstünü almasını sağlayın. Bu şekilde çocuğun özgüveni gelişecek, bağımsız olmaya başlayacak.

 


ÇocukluDünya Editörünün notu: "bebekler için eğitici oyunlar oyna" büyük bir ihtimalle birçok eğitimciden duyacağız bir yorum olacaktır. Bebekler için eğitici oyunlar oldukça önemlidir. Bebeklerin tüm yönlerini geliştirmekte önemli rol oynar. Eğitici oyunlar bebekler için CocukluDunya.com′u ziyaret edebilirsiniz. ÇocukluDünya doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişim seviyesine uygun, oyunlar ve aktiviteler içeren, günlük program sunar.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X